perjantai 17. tammikuuta 2014

Sämpylät

Hektisen työviikon päätteeksi on hyvä pysähtyä hetkeksi ja rauhoittaa mieli leipomalla. Ja tietysti samalla saa mukavaa iltapalaakin. Tätä sämpyläohjetta voisi muokata vaikkapa porkkana- tai kesäkurpitsaraasteella, tai miksei juustokin sopisi sämpylöihin. Vapaasti vaan kokeilemaan!

Ainekset
1 l vettä
4 rkl siirappia
4 tl suolaa
3 dl kaurahiutaleita
1½ dl auringonkukansiemeniä
1½ dl kurpitsansiemeniä
2 ps kuivahiivaa
n. 18 dl sämpyläjauhoja
n. 2 dl vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä

Ohje
1. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (n. 42 astetta).
2. Lisää veden joukkoon siirappi, suola, kaurahiutaleet ja siemenet.
3. Sekoita hiiva osaan sämpyläjauhoista. Sekoita ne nesteeseen.
4. Jatka lisäämällä loput sämpyläjauhoista alustaen taikinaan.
5. Lisää rypsiöljy ja tarvittaessa venhäjauhoja tai sämpyläjauhoja. Taikina saa jäädä melko löysäksi, jotta sämpylöistä tulee pehmeitä, mutta taikinan on toki oltava tarpeeksi kiinteää leivottavaksi.
6. Anna taikinan kohota lämpimässä liinalla peitettynä ½-1 tunnin ajan.
7. Vaivaa taikinasta ilma pois ja leivo sämpylät. Anna niiden kohota leivinpaperin päällä pellillä hetken ajan.
8. Voitele sämpylät kylmällä vedellä ja koristele halutessasi vaikkapa kurpitsansiemenillä.
Paista sämpylöitä 225 asteessa 12-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin värin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti